Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fékút számolása

Főoldal » Középiskola » Fizika
1340
Egy 6 tonna töm egű teherautó 72 km/h sebességgel halad. Hirtelen erő sen fékez, és ezért megcsúsznak a megállított kerekei. Mekkora a fékútja, ha a csúszási súrlódási együttható 0,4?
Az autó blokkolás nélküli fékútja 40 m. Mennyi a tapadási súrlódási együttható?

Eredményként s=50 m, a feladat második feléhez μ=0,5 van megadva.

Ugye Fcs=μ*m*g, tehát Fcs=6000*10*0,4=24.000 N. Gondolom a lendületváltozással kellene továbbszámolni, ΔI=Fcs, ΔI=m*v, de itt elakadok. Hiányzik az út és az idő is, hiába tudom, hogy 20m/s, ha nem tudom a fékidőt. Hogyan lehet ez kiszámolni?
Köszönöm a segítségeteket!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
súrlódás, csúszási, fékút
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az autó mozgási energiáját felemészti a súrlódási energia:

`mu*cancel(m)*g*s=1/2*cancel(m)*v^2`

`s=v^2/(2*g*mu)` = `20^2/(2*0.4*10)` = 50 m


A másik esetben gondolom a sebessége ugyanakkora:

`mu*g*s=1/2*v^2` `rightarrow` `mu=v^2/(2*g*s)` = `20^2/(2*10*40)` = 0,5
0