Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Általános iskola » Fizika
612
Hogyan kell helyesen megoldani
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
1. Az Ohm-törvényt biztos tanultad: I=U/R. Vagyis ha az izzó ellenállása állandó, akkor 6V feszültség hatására kétszer akkora áram folyik át rajta, mint 3V hatására.
(Ez az egyszerű válasz, és szerintem a feladat ennyit is vár el. A teljes válaszhoz még az is hozzátartozna, hogy az izzószál ellenállása bizony függ a hőmérséklettől. Mégpedig úgy, hogy minél melegebb, annál nagyobb az ellenállás. Emiatt a valóságban 6V mellett picit kevesebb, mint kétszer akkora áram fog folyni, mint 3V mellett.)

2. A feladat ezt nem tisztázta, de egyértelmű, hogy a fényszóró és az irányjelző lámpájára egyaránt 12V feszültség jut. A feszültség ismert, az áram ismert, csak az Ohm-törvényt kell használni (R=U/I):
a) 12/5=2,4 Ω
b) 12/0,4=30 Ω
c) Az irányjelző ellenállása 12,5-szer nagyobb, mint a fényszóróé.
0