Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kezdjek neki? Köszönöm a segítséget!

Főoldal » Középiskola » Kémia
410
Egy üvegben levő difoszfor-pentaoxid állás közben elfolyósodott. Az üvegben jelenleg 68g 35tömeg%-os foszforsav van. Mekkora volt a difoszfor pentaoxid eredeti tömege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Az üvegben jelenleg 68g 35tömeg%-os foszforsav van, tehát a többi 65%-a difoszfor-pentaoxid. Az üvegben levő difoszfor-pentaoxid tömege 65%*100g/35% = 185g.
Eredeti tömege: 185g.
0


`P_2O_5` + 3 `H_2O` `rightarrow` 2 `H_3PO_4`

`M_(H_3PO_4)` = 98 `g/(mol)`

`M_(P_2O_5)` = 142 `g/(mol)`

A keletkezett foszforsav-oldat

100 g-jában van 35 g foszforsav,

68 g-jában tehát van `68/100*35` = 23,8 g foszforsav = ami `23.8/98` = 0,243 mol.

Ez keletkezett feleannyi, vagyis `0.243/2` mol foszfor-pentoxidból, ami pedig `0.243/2*142` = `ul("17,24 g")` volt az eredeti foszfor-pentoxid tömege.
1