Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogy kell kiszámítani? Köszönöm a segítséget.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
350
a képen látható négyzet területe 12.
mennyi a kiemelt háromszög területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1

A négyzet területe `T=a^2=12`

A kérdéses háromszög és az `a/2` oldalú háromszög hasonló, mert váltószögek vannak a csúcsuknál és mindhárom oldaluk párhuzamos, ez több, mint szükséges feltétel. Így tehát a megfelelő oldalak aránya egyenlő. A hasonlóság arányát a négyzet oldalán levő oldalak alapján meg tudod határozni; az egyik háromszög oldala 'a', a másiké `'a/2'`, a hasonlóság aránya tehát 1:2. A háromszögek magasságának aránya is ennyi, így ha a kis háromszög magassága x, a kérdéses háromszög magassága 2x, a két magasság összege pedig x+2x = a; így a kérdéses háromszög magassága `2/3*a`.

A háromszög területe:

`T_h=(a*2/3*a)/2` = `1/3*a^2`

Ha `a^2=12`, akkor `1/3*a^2` = `12/3` = 4 (egységnégyzet).
0