Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenlet 10osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
345
Légyszíves segítsetek a háziban csak ez nem megy
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
TÖRTEK
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A törtben két db másodfokú kifejezés van. Az egyik lehetséges módszer, hogy a megoldóképlettel megkeressük a zérushelyeket, aztán felírjuk a gyöktényezős alakját: ` a(x-x_1)(x-x_2) ` ahol ` x_{1,2} ` a másodfokú kifejezés zérushelyei (ha van, ha nincs, akkor gyöktényezős alak sincs), ` a ` pedig a főegyüttható. Szerencsésebb esetekben és főleg amikor az ` x^2 ` előtt 1-es van (a főegyüttható 1), akkor megspórolható a megoldóképlet, ilyenkor elég a számokat nézegetni, és azt a kérdést kell feltenni, hogy van-e két olyan szám, aminek a szorzata a másodfokú kifejezés végén lévő szám (a konstans tag), összegük pedig a középső szám (az elsőfokú tag együtthatója). Most könnyen látható, hogy ` -7\cdot 2=-14, -7+2= -5 ` így a gyöktényezős alak ` (x-7)(x+2) `. Hasonlóan jön ki a nevezőben is, hogy ` (x-5)(x+2) `.

Tehát:
` \frac{x^2-5x-14}{x^2-3x-10} = \frac{(x-7)\cancel{(x+2)}}{(x-5)\cancel{(x+2)}} = \frac{x-7}{x-5} `
és a tört tovább már nem egyszerűsíthető.
Módosítva: 3 éve
0