Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Exponenciális növekvő/csökkenő

Főoldal » Középiskola » Matematika
357
Segítenétek légyszi? Semmit sem értek belőle... b,c,d feladat kéne. Előre is köszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Exponenciális növekvő,matematika,11.osztály,segítség,s.o.s.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az exponenciális részeket először át kell írni úgy, hogy a kitevőben a változó az első hatványon, önmagában és pozitív előjellel legyen. Pl. b)-nél ` 0.4^{-t} = (\frac{2}{5})^{-t} = (\frac{5}{2})^t `. Ha 0 és 1 közötti számokat hatványozunk akkor azok egyre kisebbek lesznek, ha 1-től nagyobb számokat, akkor azok egyre nagyobbak lesznek (1-nek nyilván minden hatványa 1). ` \frac{5}{2} > 1 ` ezért a b)-ben növekvő folyamat van, a növekedési tényező pedig ` \frac{5}{2} `. Kezdeti érték az az, amikor ` t=0 `. Mivel bármely szám 0. hatványa 1 (kivéve a 0-nak), ezért b)-nél a kezdeti érték ` 3\cdot 10^{23} `. c) és d) ugyanígy.
Módosítva: 3 éve
0