Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 11. Trigonometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
1740
Egy derékszögű háromszög egyik szöge 17°-os, átfogója 23 cm hosszú. Mekkorák a befogók?

Egy húrtrapéz alapjai 32, illetve 10 egység hosszúak, a trapéz magassága 5 egység hosszú. Mekkorák a trapéz szögei? Mekkora a trapéz kerülete?

Egy ablak mérete: 82 cm × 140 cm. Mekkora szöget zárnak be az ablakra ragasztott, átlósan haladó egyenes ragasztószalagcsíkok egymással?

Egy 30 emeletes toronyházból figyeljük a talajon, a háztól 200 méterre álló szobrot. Mekkora dep­resszió­­szögben (lehajlási szögben) látszik a szobor talapzatának alja a hetedik, illetve huszonnyolcadik emeleti ablakból, ha egy emelet magassága 340 cm?

Egy háromszög egyik szöge 94° nagyságú, a vele szemközti oldal 25 cm hosszú. A háromszög egy másik oldalának hossza 10 cm. Mekkora a hiányzó oldal hossza és a szögek nagysága? Van-e a feladatnak több megoldása?

Szabályos ötszög alakú, 24 cm oldalhosszúságú terítőre – díszítésként – aranyhímzést készítünk. A hímzést az oldalak mentén és az átlók mentén helyezzük el. Hány órán keresztül készül el a teljes munka, ha 10 cm hímzéshez átlagosan 30 perc munkaidő szükséges?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A derékszögű háromszögben a szögek összege 180 fok, így a másik két szög összege 180 - 17 = 163 fok. Ha az egyik szögének mérete 17 fok, akkor a másik szög mérete 163-17 = 146 fok. A pythagoreai tétel szerint a befogók hossza: c^2 = a^2 + b^2 , ahol c a hossza átfogó, a és b pedig a befogók hossza. A hossza átfogó 23cm, és a szögek méretek alapján a befogók hossza kiszámítható .

A húrtrapéz szögei összege 360 fok. A trapéz alapjai 32 és 10 egység hosszúak, így a szögek méretei kiszámíthatóak trigonometriai arányokkal. A trapéz kerülete pedig 32+10+2*5 = 52 egység hosszú, mivel a kerületét az alapjainak összege és a magasság kétszerese adja.

Az ablak mérete 82 cm × 140 cm, így az átlójának hossza √(82^2 + 140^2) = √(6724) cm. A szöget, amit az ablakra ragasztott átlósan haladó egyenes ragasztószalagcsíkok zárnak be, az arccos(82/√(6724)) = arccos(82/82.12) fokban lehet meghatározni.

A talajon álló szobor 200 méterre van a toronyháztól, egy emelet magassága 340 cm. A hetedik emeleti ablaktól a depressziószög arctan(200/(7340)) = arctan(0.09) fokban lehet meghatározni, míg a huszonnyolcadik emeleti ablaktól arctan(200/(28340)) = arctan(0.02) fokban.

A háromszög egyik szöge 94°, a vele szemközti oldal 25 cm hosszú és a másik oldal 10 cm hosszú. A hiányzó oldal hossza és a szögek nagysága kiszámítható a pythagoreai tétel és a trigonometriai arányok segítségével. A feladatnak csak egy megoldása van, mivel a megadott adatok alapján egyetlen háromszög lehet.

A szabályos ötszög alapjának hossza 24 cm, így az átlók hossza √(24^2 + 24^2)/2 = 12*√2 cm. A hímzést az oldalak mentén és az átlók mentén helyezzük el, így az oldalakon és az átlókon egyaránt 24 cm hímzést készítünk. Az oldalakon és az átlókon összesen 24 + 12*√2 cm hímzést készítünk, ami összesen 24+16.97 cm. A teljes munka időtartama 24+16.97 cm hímzéshez / 10 cm/hímzés * 30 perc/hímzés = 8.49 óra.
0