Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
367
Ezt a kettőt nem értem. Előre is köszönöm a segítséget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Mi az az énintőszakasz?
0

32) Csatolt képen lévő ábrát tudjuk megrajzolni. Egy külső pontból a körhöz két ugyanolyan hosszúságú érintőszakasz húzható. A D,E csúcsoknál derékszög van, mivel értintőszakaszok. Pitagorasz tétellel számolhatók az érintőszakaszok hosszai, pl. az ` ABD ` háromszögben:

` BD^2+DA^2= AB^2 ` így ` BD^2+9=25 ` ahonnan ` BD = BE = 4 ` cm.

33) 2.képen az idetartozó ábra. ` AE ` szakasz hosszát kell meghatározni. E csúcsnál lévő szög derékszög, így az ` AEC ` háromszögben megint használható a Pitagorasz tétel:

` AE^2+EC^2=AC^2 \Rightarrow AE^2+64=100 \Rightarrow AE = 6 `
Módosítva: 3 éve
0