Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
362
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. Az első elég egyértelmű.

x²+(x-4)²=10
x²+x²-8x+16=10
2x²-8x+6=0
x₁=1
x₂=3

A szám lehet 1 vagy 3.

2. Ha az összegük 4, akkor az egyik szám=4- a másik

x²+(4-x)²=12
x²+16-8x+x²=12
2x²-8x+4=0
x₁=2+√2
x₂=2-√2

Kétféle lehet.

3. A kerület tehát az oldalak összege 40, az átfogó 17. Ha a kerületből kivonod az átfogót, megkapod a két másik oldal tehát a befogók összegét. Az egyik befogó x, a másik 23-x, az átfogó 17 és Pitagorasz tétellel felírod az egyenletet. (289=17²)

x²+(23-x)²=289
x²+529-46x+x²=289
2x²-46x+240=0
x₁=15
x₂=8

Az egyik oldal 15, a másik 8).
0