Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy nátrium szappan - kérlek segítsetek!

Főoldal » Középiskola » Kémia
316
Egy nátrium szerkezeti képlete (képen) és 44 atomot tartalmaz a hidrofób része. Határozza meg a szénatomok számát a szappan szerkezeti képletében!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Számolgatni kell, a `-COONa` a hidrofil, a többi rész a hidrofób.

számolhatod darabonként: C: n+(n+2)+3; H:2(n+(n+2)+5.

n+n+2+3+2(n+n+2)+5=44

6n+14=44

n = 5 , a képlet alapján tehát n+(n+2)+3 = 15 szénatom van a hidrofób részen.

vagy `C_xH_(2x-1)-` csoportban az atomok száma 44.

3x-1=44

x = 15

Van a hidrofób részen 15 szénatom, a hidrofilen 1, összesen a szappan szerkezetében tehát 16 szénatom van.
0