Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rómeó és Júlia fogalmazás

608
Valaki esetleg nem írt rómeó és júliából fogalmazást? Nagyon kéne holnapra és tanácstalan vagyok. Előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Rómeó, Júlia, irodalom, sos, nagyon, kene, swgíts, pls, he, lp
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

1


Sámson és Gergely, a Capulet család szolgálói Verona főterén belekötnek egy Montague-ba, Ábrahámba, amiből a két család közötti vita alakul ki. A vitát a Herceg zárja le, aki nem tűri a nyilvános párbajt. A tömeg eloszlik, Romeo-t azonban nem találják. Végül Benvolio akad rá, Romeo elmondja neki, hogy a szerelmének vége. Benvolio megígéri neki, hogy keres különb lányt.

Eközben a Capulet családban Paris megkéri Júlia kezét, ezt Capulet korainak tartja még, és arra kéri a kérőt, hogy az esti bálon ismerkedjenek össze a lánnyal. A bálra aztán Romeo és Benvolio is beszökik, álarcban. Itt találkozik egymással Romeo és Júlia, azonban a féltékeny Tybalt felfedezi, hogy Romeo Montague, és a fiúnak mennie kell.

Éjjel aztán Romeo visszaszökik a Capulet-házhoz, és megtalálja Júlia ablakát. Akaratlanul is kihallgatja a lány szerelmi vallomását, és felfedi magát. Romeo és Júlia össze akarnak házasodni. Romeo elmegy Lőrinc baráthoz, hogy meggyőzze őt arról, hogy össze kell adnia őket. Másnap Júlia elküldi a dajkáját a Köztérre, a Montague-khoz. Azok kigúnyolják, ám végül sikerül beszélnie Romeo-val, aki megkéri, hogy Júlia délután menjen gyónni és akkor összeadja őket Lőrinc barát. A terv sikerül, és Romeo és Júlia férj és feleség lesznek.

A Főtéren Tybalt és bandája belefut Mercutioba és Benvolioba. Tybalt Romeot keresi, a bál miatt, hiszen Romeo megcsókolta Júliát. A találkozásból verekedés lesz, Tybalt leszúrja Mercutiot, aki meghal. Romeo utána ered, és leszúrja Tybaltot. A Herceg száműzi Romeo-t, aki Lőrinc baráthoz siet. Közben a dajka elmondja Júliának mi történt. A két fiatal összetör, de az utolsó éjszakát még együtt töltik. Alighogy Romeo elmegy, Capuletné közli Júliával a hírt, hogy Paris elveszi őt. A lány a dajkához futna segítségért, azonban ő is azt tanácsolja, hogy menjen Parishoz.

Júlia Lőrinc baráthoz rohan, aki tervet eszel ki, egy főzettől Júlia tetszhalott lesz, ő pedig levelet küldet Mantovába Romeonak, és együtt szöknek el. A terv azonban nem sikerül, hiszen Baltazár – aki a levelet viszi – mit se tud a tervről, viszont látja Júlia temetését, és elmondja Romeo-nak, anélkül, hogy olvasnák a levelet. Romeo elmegy a patikáriushoz és mérget vesz. Romeo visszatér Veronába és elmegy a Capulet-kriptába. Azonban ott találja Parist, vívni kezdenek, és Paris meghal. Romeo megissza a mérget és meghal, pont akkor, mikor Júlia ébredezni kezd. Megérkezik Lőrinc barát, aki próbálná Júliát elvinni, de a lány leszúrja magát Romeo tőrével. Megérkeznek a Capuletek és a Montague-k, és a tragédia hatására kibékülnek. Verona főterén pedig színarany szobrot állítanak a szerelmeseknek.

Elemzés:
• Középkori felfogás: érdekházasság
o Megjelenik a két családfő, illetve Paris karakterében
• A kényszerházasság és az álomital már az ókorban is ismert volt.
• Eleinte régebbi darabok átdolgozásával foglalkozott, de pályakezdésének művei is jórészt átdolgozások. Ilyen a Rómeó és Júlia is, amely egy itáliai alapú történet.
• 1594-ben jelent meg. Jellemzője a színterek gyors váltakozása és a hangulati elemek keveredése.
• A mű a reneszánsz korában íródott, ahol a szerelem áll a középpontban, de a szabad párválasztás még nem volt elfogadott. A két fiatal szembe került a régi erkölcsökkel és önkéntelenül a reneszánsz szabadságvágy hordozói és hősei lesznek.

A tévedések tragédiája
• Júliát apja megtagadja, anyja sem érti, a dajka is hátat fordít neki
• Száműzött férjét siratja, s azt hiszik, Tybaltért zokog
• asszony, és férjhez akarják adni (nem mehet újra férjhez, de a házasság megtagadását a szülői tekintély elleni lázadásnak tekintik)
• egyetlen remény az időben lehetne, de pont ezt veszik el tőle az esküvő siettetésével azt színleli, hogy beleegyezik a Párissal kötendő házasságba, s a szülők ezt őszinte engedelmességnek vélik
• Júlia 42 órás “halálára” készül, a család pedig az esküvőre
• él még, de halottnak hiszik, s kriptasírba zárják – halottnak hiszi a visszatért Rómeó is, és végez magával: Júlia nélkül nincs számára élet, s az álmából ébredő Júlia sem tud már létezni ifjú férje nélkül
• A családok közötti ősi gyűlölködést a fiatal szerelmesek hősi lázadása s tragikus halála szünteti meg. A végső jelenetben helyreáll a rend, de borzalmas árat kellett fizetni érte.



0