Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
695
Két valós szám összege 4 .Ha nagyobbik szám négyzetéből kivonjuk a kisebbik szám négyzetét akkor tizenkettőt kapunk hányféle lehet a kisebbik szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a két szám ` x ` és ` y ` valamint tegyük fel, hogy ` x > y `

` x^2-y^2=12 \Rightarrow (x-y)(x+y)=12 `

Tudjuk, hogy ` x+y=4 `, így ` y=4-x `. Beírva őket a megfelelő helyekre:
` (x-4+x)\cdot 4 = 12 \Rightarrow 2x-4=3 \Rightarrow 2x=7 \Rightarrow x=\frac{7}{2} `
Így kapjuk, hogy ` y=4-\frac{7}{2} = \frac{1}{2} `
Tehát egyféle lehet a kisebbik megoldás, ami ` \frac{1}{2} `
Módosítva: 3 éve
0