Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell megoldani ezt a feladatot?

171
Sziasztok!

Valaki eltudná magyarázni kérlek, hogy hogyan kell megoldani ezt a két halmazos - logikai szitás feladatot (11, 12 feladat)?
Szükségem lenne hogyha részletesebb magyarázattal gazdagodhatnék.

Nagyon szépen köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
9. osztály
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
11) Ezekre a kérdésekre nincsenek konkrét egyértelmű válaszok, több jó megoldás is lehetséges. Ha megrajzolnánk Venn diagrammal 4 halmazt, akkor azt látnánk, hogy 6 db olyan tartományunk van, ami két halmaz metszéspontja. Mivel mindegyikben kell lennie legalább 1 elemnek, ezért a konstrukciót csak úgy tudjuk megvalósítani, ha legalább 6 különböző elem közül válogatunk. Ezek lehetnek bármik, pl. az abc első hat betűje, vagy az első hat természetes szám. Én ezt fogom használni.

Egy lehetséges megoldás: ` {1,2,3}; {1,4,5}; {2,4,6}; {3,5,6} ` Természetesen más elrendezés is lehetséges. Háromnál kevesebb elemű halmazokkal nem oldható meg a feladat, ugyanis ha csak két elemű halmazaink lennének, akkor lennének olyan halmazpárok, melyeknek nincs közös eleme. Mivel 4 halmazunk van és bármely kettőnek a metszete nem üres, így egy-egy halmazban legalább 3 elemnek kell lennie, mind a 3 másik halmazzal egy-egy közös elem, máskülönben lenne ami kimarad. A feladatot lehetséges geometriai módon is megoldani, lásd a csatolt képen lévő ábrát. A pontok az elemek, és az egy halmazba tartozó elemek az egy egyenesen elhelyezkedő pontok.

Az öt halmazos konstrukcióhoz legalább 4 elemű halmazokra van szükség, a korább indoklás miatt. Továbbá ha megrajzolnánk az 5 halmazos Venn-diagramot (már nagyon zsúfolt lenne, de meg lehet, ha mégtöbb halmazunk lenne akkor is van mód kiszámolni ezeket, de ezt még nem tanuljátok 9.-ben) akkor látnánk, hogy 10 db kettős metszetes síkrészünk van, így most legalább 10 különböző elemből kell összeválogatni a halmazokat.
Egy lehetséges megoldás, most betűkkel: ` {a,b,c,d};{a,e,f,g};{b,g,h,i};{c,f,i,j},{d,e,h,j} `

12) Itt is van több jó megoldás. A legegyszerűbb szerintem, ha a 3-al való osztási maradékok szerint alkotunk három halmazt. Az első halmazba kerüljenek azok a természetes számok, melyek 3-al osztva 0 vagy 1 maradékot adnak. A második halmazba amik 0 vagy 2 maradékot adnak, végül a harmadik halmazba azok, amelyek 1 vagy 2 maradékot adnak. Az így elkészített három halmaz megfelel a feladat feltételeinek.

Egy másik jó megoldást lehet még, ha a 7-el való osztási maradékokat vizsgáljuk. 3 halmazból álló Venn-diagramot könnyen lehet rajzolni, és látható, hogy 7 síkrészünk lesz (a halmazon kívüli végtelen síkrészt nem nézve). 3 különálló rész, 3 kettes metszet, és a 3 halmaz közös része. Mindegyik síkrészbe tehetjük a 7-el osztva egy bizonyos maradékot adó természetes számok összességét. Mivel 7-el osztunk, így 7 féle maradékunk lehet (0-6). Az így kreált három halmaz is megfelel a feladat feltételeinek.

Megjegyzés: Ezek a feladatok a 9.-es mozaikos matematika tankönyvből vannak. Ha felmész a kiadó weboldalára, és rákeresel erre a tankönyvre, akkor ott letöltethő a könyvhöz tartozó megoldókulcsos pdf. Ott is megtalálod a megoldásokat, habár sokszor elég szűkszavúak, és időnként vannak benne hibák is. Ehhez hasonló megoldások lesznek ott is.
Módosítva: 1 éve
0