Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1460
Sziasztok!
Ebben szeretném a segítségeteket kérni!
Köszi, Kati!
Egy 120 kg-os ember orvosi tanácsra szigorú diétába kezd, így hetente súlyának 1,5%-át tudja leadni. Hány kilót tud lefogyni:

5 hét alatt;
15 hét alatt;
20 hét alatt?
Hány hét múlva lesz 85 kg-os?

Közepes Egy hosszú betegség után 42 kg-osra lefogyott ember szeretné visszanyerni eredeti súlyát, 65 kg-ot. Ha hetente súlyának 1%-át tudja visszanyerni, hány hét után lesz ismét a régi formában?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
0. hét → 120 kg
1. hét → 0. hét kg * 0,985 = 120 kg * 0,985 = 118,2 kg
2. hét → 1. hét * 0,985 = 118,2 kg * 0,985 = 116,427 kg
3. hét → 116,427 * 0,985 = 114,680595 kg
4. hét → 114,680595 kg * 0,985 = 112,960386075 kg
5. hét → 112,960386075 kg * 0,985 = 111,265980284 kg

5 hét alatt → 120 kg - 111,265980284 kg = 8,734019716 kg-ot tud lefogyni.

Így tovább ... VAGY

A kamatos kamat képletét használva:

120 - 120 / ( 1,015 ^ n ), ahol n = a hetek számával

5 hét alatt → 120 - 120 / ( 1,015 ^ 5 ) = 8,60876095132 kg-ot fogyott.
15 hét alatt → 120 - 120 / ( 1,015 ^ 15 ) = 24,0178194108 kg-ot fogyott.
20 hét alatt → 120 - 120 / ( 1,015 ^ 20 ) = 30,9035498131 kg-ot fogyott.


Hány hét múlva lesz 85 kg-os?

Ezt a súlyt (120-85) 35 kg-os fogyással tudjuk elérni. Ami azt jelenti, hogy 120 - 120 / ( 1,015 ^ n ) = 35, azaz
- 120 / ( 1,015 ^ n ) = - 85
- 120 = - 85 * ( 1,015 ^ n )
- 120 / - 85 = 1,015 ^ n
1,41176470588 = 1,015 ^ n
log1,41176470588 = log1,015 * n
log1,41176470588 / log1,015 = n

n = 23,1613581477 hét

23,1613581477 hét alatt tud lefogyni 85 kg-ra.


42 kg → 65 kg (23 kg hízás)
Hetente 1%-ot tud hízni.

65 = 42 * 1,01 ^ n, ahol n a hetek száma.
65 / 42 = 1,01 ^ n
1,54761904762 = 1,01 ^ n
log1,54761904762 = log1,01 * n
log1,54761904762 / log1,01 = n

n = 43.8897618639 hét alatt tudja visszanyerni az eredeti súlyát, heti 1%-os hízással.
0