Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Savállandós számolási feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
454
Mekkora a savállandója a 0,1 mol/dm3 koncentrációjú ecetsavoldatnak, ha a disszociációfok 1,3%? (Elvileg 1,7*10^-5 mol/dm3 kell kijöjjön)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`CH_3COOH` `Leftrightarrow` `CH_3COO^-` + `H^+`

Kiindulás: 0,1 mol

Átalakul: (az `alpha`-ból tudod számolni, `c*alpha` = ) `0.1*0.013` = 0,0013 mol. Ugyanennyi mol acetát- és hidrogénion keletkezik.

Az egyensúlyi elegyben:

`[CH_3COOH]` = 0,1-0,0013 = 0,0987 `(mol)/(dm^3)`

`CH_3COO^-]` = `[H^+] = `0.0013 `(mol)/(dm^3)`

`K_s=([HCOO^-]*[H^+])/([HCOOH])` = `(0.0013)^2/0.0987` = `1.71*10^(-5)` `(mol)/(dm^3)`.
1