Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Disszociációfokos számolási feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
632
Mekkora a disszociációfok a 0,01 mol/dm3 koncentrációjú ecetsavoldatban, ha 500 cm3-ében 3,13*10^21 db savmolekula és ion van összesen? (4,33% kell kijöjjön elvileg)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1


`CH_3COOH` `Leftrightarrow` `CH_3COO^-` + `H^+`

Kiindulunk `0.01/2=5*10^(-3)` mol ecetsavból (merthogy 500 `cm^3` az oldat térfogata).

Átalakul x mol ecetsav,

Keletkezik x mol acetát- és hidrogénion


Az egyensúlyi elegyben van:

0,005-x mol ecetsav, x mol acetátion és x mol hidrogénion; ez összesen 0,005+x mol.

`3.13*10^(21)` db molekula is ion az `(3.13*10^(21))/(6*10^(23))` = `5.21dot(6)*10^(-3)` mol

0,005+x = `5.21dot(6)*10^(-3)`

x = `2.1dot(6)*10^(-4)`

`alpha=(2.1dot(6)*10^(-4))/(5*10^(-3)` = 0,0433 (ami `4.dot(3)` %-ot jelent).
2