Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
359
Előre is köszönöm ha valaki segít és válaszol!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
`a)`

`2(x+3)+5=4(x-1)+13`

`2x+6+5=4x-4+13`

`2x+11=4x+9` `//-9`

`2x+2=4x` `//-2x`

`2x=2` `//÷2`

`x=1`

Ell.:

Baloldal:
`2(1+3)+5=2*4+5=8+5=13`
Jobboldal:
`4(1-1)+13=4*0+13=0+13=13`
`13=13`

`d)`
`3(x-3)-2(x-1)=4(x-1)`

`3x-9-2x+2=4x-4`

`x-7=4x-4` `//+7`

`x=4x+3` `//-4x`

`-3x=3` `//÷(-3)`

`x=-1`

Ell.:

Baloldal:
`3(-1-3)-2(-1-1)=3*(-4)-2*(-2)=-12+4=-8`
Jobboldal:
`4(-1-1)=4*(-2)=-8`

`e)`

`5(x-3)-3(x-4)=2(x-5)`

`5x-15-3x+12=2x-10`

`2x-3=2x-10` `//-2x`

`-3=-10`

Ez nem igaz, tehát nincs megoldás.
0