Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 8.osztály Pitagorasz-tétel

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1176
7-es feladat a) része
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Hali!
Mivel a háromszög egyenlő szárú, ezért a magasságvonal két egyenlő részre (háromszögre) osztja a nagy háromszöget.
Mivel 2 derékszögű háromszöget kaptunk, és 2 oldala meg van adva, ezért felírható rá Pitagorasz tétele.
Tehát: a2+b2=c2
Jelen esetben: a/22+m2=b2
Behelyettesítjük az egyenletbe az ismert tagokat:
(3cm)2+(4cm)2=b2
9cm2+16cm2=b2
25cm2=b2 /mindkét oldalból gyököt vonunk
b=5cm

Bármi kérdés felmerülése esetén írj!
Módosítva: 8 éve
0