Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika centripetális erő

Főoldal » Középiskola » Fizika
346
Mekkora centripetális erő hat egy 54 km/h sebességgel haladó autóra, ha 300 m sugarú kanyarba fut be?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
v= 54 `(km)/h` = 15 `m/s`

`a_(cp)=v^2/r` = `15^2/300` = 0,75 `m/s^2`

Az autó tömege is jó lenne hozzá, legyen 1000 kg.

`F_(cp)` = `m*a_(cp)` = `1000*0.75` = 750 N

Ha m kg tömegű az autó, akkor a centripetális erő `F_(cp)=(0.75*m)` N.
0