Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Melyik megoldás a helyes?

Főoldal » Középiskola » Fizika
356
Egy kisebb és egy nagyobb gyerek a jégpályán korcsolyázik. Játék közben egymás mellett állva a nagyobbik meglöki a kisebbet, aki kis idő elteltével 1,8 m-re távolodik az ellökés helyétől. Hol lesz ekkor a nagyobbik gyerek? A kisebbik gyerek tömege 30 kg, a nagyobbé 45 kg.

Két megoldást sikerült a feladathoz kitalálnom, különböző eredményekkel (az eredmény alapján a második jó, de azt csak érzésre csináltam, erősen kételkedem benne), kérlek segítsetek, melyik a helyes:

I. megoldásom
ΣI1=ΣI2, mivel a sebesség nincs meg és nem is lehet kiszámolni, helyette út/időt használok, az út adott, az időt a képletben az y jelenti


0=30kg* y/1,8m - 45kg * y/x
30kg* y/1,8m = 45kg * y /x (következő lépésben veszem a reciprokát mindkettőnek)
1,8m/30kg*y = x/45kg*y (mindkét oldal osztva y-al, végre kiesnek az y-ok)
1,8m/30kg *45kg=x
x=2,7m

II. megoldásom
egyszerű fordított arányosság, m1/m2=s2/s1
30/45=x/1,8
x=1,2 méter
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
dinamika, lendületmegmaradás
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Nekem a második jött kit. Míg az első megtett 1,8m távolságot az idő alatt a másik is megtett valamennyit.

v=s/t

ha behelyettesítesz, az egyenletbe, akkor kijön a második megoldás
0

Szia! Itt a levezetés:

`SigmaI_1=SigmaI_2`

Mivel kezdetben a sebességük nulla, így

`0=SigmaI_2`

`0=m_1*v_1-m_2*v_2`

Azért negatív, mert különböző irányba indulnak el. Én a kisebb pali tömegét vettem pozitívnak.

`m_1*v_1=m_2*v_2`

Most jön, amit írtam fentebb.: `v=s/t`

A mágikus egyenlet, de semmi komoly nincsen benne. Míg a kisebb pali megtett `t` idő alatt `1,8` métert, addig a másik pali ugyanezen a `t` idő alatt `s_2` utat.

`m_1*(s_1)/t=m_2*(s_2)/t`

Tudunk egyszerűsíteni `t`-vel.

Marad ekkor egy ilyen egyenletünk:

`m_1*s_1=m_2*s_2`

Átrendezzük `s_2`-re

`(m_1*s_1)/(m_2)=s_2`

`s_2=(30*1,8)/(45)=1,2m`
1