Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Csúszási erő, súrlódási erő

Főoldal » Középiskola » Fizika
366
Vízszintes talajon lévő 0,5 kg tömegű téglára 3N húzóerő hat vízszintes irányban. A tégla egyenes vonalú egyenletes mozgást végez 2m/s sebességgel.
a. Mekkora a csúszási együttható értéke?
b. Mekkora a tégla gyorsulása a mozgás során? Válaszodat indokold!
c. Mekkora a pillanatnyi sebessége az indulástól számított 1,5 perc múlva?
d. Mekkora utat tesz meg a tégla 5s alatt?
e. Milyen erők hatnak a téglára? Rajzold is be őket egy ábrán!
Azt tudom, hogy Fs=µ*m*g, de hiányzik egy lépés, amire nem jövök rá egyszerűen. Köszönöm előre is a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
csúszási, súrlódási, húzóerő
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Rajzolgass, sokat segít (ábra)

Milyen erők hatnak a téglára?

Lefelé: súlyerő (tégla nyomja a talajt)

Felfelé: tartóerő talaj tartja a téglát (ez egyenlő a súlyerővel, függőlegesen nem mozog a test)

Jobbra: húzóerő

Balra: súrlódási erő

A tégla egyenes vonalú egyenletes mozgást végez, vagyis a jobbra és balra ható erő eredője nulla:

a,

F = `mu*m*g`

`mu=F/(m*g)` = `3/(0.5*10)` = 0,6

b,

mivel egyenletes a mozgás, a gyorsulás nulla.

c,

ha egyenletes a mozgás, akkor a sebessége 1,5 perc múlva is annyi. (2 `m/s`).

d,

`s=v*t` = `2*5` = 10 m utat tesz meg,

e, Ábra
1