Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
498
Egy szabályos hatszög alapú csonka gúla 10 cm, fedőéle 6 cm, felszíne pedig 700 cm2 . Mekkora a térfogata? Mekkora szöget zárnak be az oldalélek az alappal?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
`m_("oldallap")=(2*(A-(3*sqrt3*a^2)/2-(3*sqrt3*b^2)/2)/4)/(a+b)=(2*(700-(3*sqrt3*10^2)/2-(3*sqrt3*6^2)/2)/4)/(10+6)=10,83 \ cm`

`M_("csonka gúla")=sqrt(m_("oldallap")^2-((sqrt3*a)/2)^2)=sqrt(10,83^2-((sqrt3*10)/2)^2)=6,5 \ cm`

`V=(((3*sqrt3*a^2)/2+sqrt((3*sqrt3*a^2)/2*(3*sqrt3*b^2)/2)+(3*sqrt3*b^2)/2)*M_("csonka gúla"))/3=(((3*sqrt3*10^2)/2+sqrt((3*sqrt3*10^2)/2*(3*sqrt3*6^2)/2)+(3*sqrt3*6^2)/2)*6,5)/3=1.103,32 \ cm^3`

`sinalpha=M_("csonka gúla")/(M_("oldallap"))=(6,5)/(10,83)=>alpha=36,88°`


A feladatot fehér színnel oldottam meg. Amennyiben megoldásnak jelölöd a válasz elérhetővé teszem rendesen is. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 3 éve
0

Csatoltam képet.
1

Szia!

A hajlásszöget lehet mégsem jól számoltam ki valamiért!
A biztosan jó érték így jön ki: sin (alfa)= (M/o), amiből sin (alfa)= 6,335/7,49= 0,8458, visszakeresve az alfát, kapjuk, hogy
(alfa szög) = 57,76⁰, ez már biztosan jó lesz! :)

Üdv.: Ármós Csaba Debrecenből (47 éves, kémiás-matekos korrepetáló)
1