Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget kérnék, ha lehetne pici magyarázattal, köszönöm

Főoldal » Középiskola » Matematika
341
Ábrázold az alábbi függvényt! Határozd meg a függvény értékkészletét és
zérushelyét!
f: ] -3;4 →] R,f(x)=4-1/3 x
f: R→ R, f(x) =|2x − 1|
Ábrázold az alábbi függvényt
y = (x − 2)²-4
y = (3x − 1)² - (x − 2) ∙ (x + 2) − 8 ∙ (x²− x − 1)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
f: ]-3;4] `f(x)=4-1/3*x`

Elsőfokú függvény ábrázolása:

`y=mx+b`, ahol m a meredekség, b a tengelymetszet.

a meredekség azt mutatja meg, hogy 1 egységnyivel növeljük x értékét, a függvény értéke m egységnyivel nő.

m = `-1/3` és b = 4

A függvényérték tehát az x=0 pontban 4 és ha eggyel növeled x értékét, akkor a függvény értéke `1/3`-dal csökken.

Értékkészlet: `f(x) in RR` `f(x) in [8/3;5[`

Zérushely: ahol a függvény értéke nulla.



`4-1/3*x = 0`



`4=1/3*x`

x=12

Ábra

2, `f(x)=|2x-1|` = `2|x-1/2|`

Függvénytranszformációk:

`y=|x|` alapfüggvény
`y=|x-1/2|` eltolás az x tengely mentén pozitív irányba `1/2`-del.
`y=2|x-1/2|` nyújtás az y tengely mentén kétszeresére.
Értékkészlet: Az abszolutérték függvény mindig nemnegatív, tehát:

`f(x)=RR^+`
Zérushely:
`|2x-1|=0`
2x-1=0
2x=1
`x=1/2`

Ábrázolás:

1, `y=(x-2)^2-4`

Függvénytranszformációk:
`y=x^2` alapfüggvény
`y=(x-2)^2` eltolás az x tengely mentén pozitív irányba 2 egységgel
`y=(x-2)^2-4` eltolás az y tengely mentén negatív irányba 4 egységgel
Ábra

2,

`(3x-1)^2-(x-2)(x+2)-8(x^2-x-1)` = `cancel(9x^2)-6x+1-cancel(x^2)+4-cancel(8x^2)+8x+8` = `2x+13`

`y=2x+13`

m = 3 ; b=13

Ábra
0