Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogy oldjam meg ezt a függvényes másodfokú egyenletes szöveges feladatot?

Főoldal » Középiskola » Matematika
345
Eddig jutottam,viszont nem tudom hogy menjek tovább vagy hogy ábrázoljam
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A feladat megoldásához nem szükséges ábrázolni a függvényt, és nem is lehetne szépen, mivel nagy számok vannak a hozzárendelési szabályban, illetve nem is kéri a feladat. Egy másodfokú függvényt kellene ábrázolni, viszont ebben a formátumban nem látszódik milyen transzformációk történtek vele. Teljes négyzetté kell alakítani először, és utána lehetne ábrázolni az `[5;27]` intervallumon, de mint írtam, erre nincs szükség, az átalakított függvényképletből már mindent le lehet olvasni.

` 1.5t^2-45t+2100 = 1.5(t^2-30t+1400) = 1.5(t^2-2\cdot 15t+225+1175) = 1.5[(t-15)^2+1175] = 1.5(t-15)^2+1762.5 `

Innen már leolvasható, hogy a parabola csúcspontja a ` (15;1762.5) ` pontban van, innen nyílik fölfelé, mivel a főegyüttható (a `t^2` előtti szám) pozitív, tehát itt van a függvény minimuma. Ezzel megválaszoltuk a c) kérdést, t=15 azaz 1985-ben volt a legkisebb az átlagos tömeg, és ez 1762.5 kg volt. 1985 előtt csökkent, utána pedig nőtt az átlag tömeg, hiszen ebben az évben volt a minimum, ezzel válaszoltunk b)-re is. Az a) és d) részben pedig csak a megfelelő helyettesítési értékeket kell kiszámolni, azaz 1975, '80, '90 és 2000-hez tartozó számokat kell behelyettesíteni t helyére, és kiszámolni, hogy mennyi jön ki.
Módosítva: 3 éve
0