Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
3293
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni két fizika feladatban.
1. Egy lift 1,5 m/s² gyorsulással indul felfelé.
Mekkora erőt mutat a liftben álló, 50 kg tömegű fiú lába alá helyezett szobamérleg?

2. Mekkora gyorsulással és merre indul az a lift, amelyben egy 120 kg tömegű szekrény súlya 950N?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1,

Azon kell elgondolkodni, hogy könnyebbnek vagy nehezebbnek érezzük magunkat, ha felfelé indul a lift? Nehezebbnek, akkor a gyorsulás megnő épp annyival, amennyi a lift gyorsulása.

F = `m*(g+a)` = `50*(10+1.5)` = 575 N-t mutat.

2,

A 120 kg szekrény súlya nem mozgó rendszerben `G=m*g` = `120*10` = 1200 N

A súlya kevesebb, tehát a lift lefelé indul.

`m*(g-a)=F`

`120*(10-a)=950`

`a=(1200-950)/120` = `2.08dot(3)` `m/s^2`.

Ha g-t 9,81 `m/s^2`-nek veszitek, akkor számolj azzal.
1