Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
825
8 egyforma hosszúságú fémdrótból az ábrán láható üvgablak belső fémvázát készítettük el.
a) Milyen hosszú drótból készült a váz, ha az ablakkeret 40 cm oldalú négyzet?
b) Hány %-a a belső négyzet területe az egyik mellette levő rész területének?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egy drótdarab hossza legyen `a`. A nagy négyzet egy oldalát (ami 40 cm) két ilyen drót teszi ki, plusz a kis négyzet átlója. Tehát `40=2a+sqrt(2)a`, innen `a=40/(2+sqrt(2))=40-20 sqrt 2~~11.72 cm`, összesen tehát `8a~~93.73 cm` drótra volt szükség.

Egy sarokelem területe majdnem `20*20 cm^2`, de az egyik sarka le van harapva, tehát le kell még vonnunk belőle a kis négyzet területének a negyedét: `20^2-a^2/4~~365.69 cm^2`. A kérdezett arány `(a^2)/(20^2-a^2/4)~~0.3753`, vagyis kb. 37,53%.
0