Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány dm3 víz szükséges 6,50-ös pH-jú oldathoz, ha 10 cm3 0, 050 mol/dm3-es sósav áll a rendelkezésünkre?

Főoldal » Középiskola » Kémia
400
A fenti feladatban szeretnék segítséget kérni.

Örömmel venném, ha valaki levezetné a megoldást.

Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
pH
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia,

csatoltam képet

a válasz: 1581.3 köbdeci víz kell (igazából ez az oldat mennyisége, de azt a 10 köbcentit elhanyagoltam), feltételeztem, mivel nem adnak meg a kiindulási oldatra nézve sűrűséget, meg semmi egyebet, így az abban levő víz mennyisége elhanyagolható.

Esetleg kérdésed van, nyugodtan írj!
0

pH = 6,5 `rightarrow` `[H^+]=10^(-6.5)`

A hidrogénion-koncentráció ilyen híg oldatoknál két anyagból származik:

1. A HCl teljes disszociációjából (ez lesz x);

2. A víz öndisszociációjából.

A meghatározzuk a hidroxidion-koncentrációt:

`[OH^-]` = `K_v/[H^+]` = `10^(-14)/10^(-6.5)` = `10^(-7.5)`

A vízben ugyanennyi a hidrogénion-koncentráció.

A vízionszorzat az alábbi módon tevődik össze:

`K_v=[H^+]*[OH^-]=(10^(-7.5)+x)*10^(-7.5)=10^(-14)`

`x=10^(-14)/10^(-7.5)-10^(-7.5)` = `2.846*10^(-7)`

Ilyen koncentrációjú lett az oldal HCl-ra nézve.

A koncentrációk aránya a hígítás aránya:

`0.05/(2.84*10^(-7))=y/10` (y a végső oldat térfogata)

y = `1.757*10^6` `cm^3` = 1757 `dm^3` (a 10 `cm^3`-t ugyanúgy elhanyagolhatjuk).
1