Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Középiskolás szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
359
Két osztály cukorkát vásárolt. Az első osztály 384Ft-ot fizetett a cukrokért, a másik osztály, mely 4db-al kevesebbet vett, de darabonként 3Ft-tal drágábbat, összesen 420Ft-ot fizetett.
Hány cukorkát vett mindegyik osztály és darabonként milyen áron?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
I. osztály
ár: `384`
db: `x`
ár/db: `(384)/x`

II. osztály
ár: `420`
db: `x-4`
ár/db: `(420)/(x-4)`

Ha a másodiké darabonként 3 forinttal drágább volt, akkor:

`(384)/x+3=(420)/(x-4)` `//*x(x-4)`

`384(x-4)+3x(x-4)=420x`

`384x-1536+3x^2-12x-420x=0`

`3x^2-48x-1536=0`

Megoldóképlet:
`x_1=-16` ez nem jó

`x_2=32` ez igen

Tehát:

I. osztály:
ár: 384
db: 32
ár/db: `(384)/32=12`

II. osztály:
ár: 420
db: 28
ár/db: `(420)/28=15`

Ell.:
`12+3=15`
`15=15`

Szólj, ha kérdésed van! :)
Módosítva: 3 éve
1