Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Csonkagúla

Főoldal » Középiskola » Matematika
1052
Négyzet alapú szabályos csonkagúla felszíne 2873 cm². Az alapél 32 cm, a fedőél 9 cm. Számítsuk ki a térfogatát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`A=2873` `cm^2`

`a=32` `cm`

`T=32^2=1024`

`c=9` `cm`

`t=9^2=81` `cm^2`

A palást területe:

`P=2873-1024-81=1768` `cm`

`P=4*a*b`

`b=(1768)/(4*32)=(221)/(16)` `cm`

Megvan az oldalél, ebből meglesz a magasság is:

`b^2=m^2+((a-c)/2)^2`

`m=sqrt(((221)/(16))^2-((32-9)/2)^2)≈7.65` `cm`

És most jöhet a térfogat:

`V=((T+sqrt(Tt)+t)m)/3`

`V=((1024+sqrt(1024*81)+81)*7.65)/3=3552.15` `cm^3`
0