Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Negyedfokú egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
326
64x⁴-20x²+1=0
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`64x^4-20x^2+1=0`

Behelyettesítünk egy új ismeretlent: `x^2=t`

`64t^2-20t+1=0`

`t_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(20+-sqrt((-20)^2-4*64*1))/(2*64)={(t_1=1/16) , (t_2 =1/4):}`

Visszahelyettesítünk:

`x^2=1/16`

`x_("1,2")=color(red)(+-1/4)`


`x^2=1/4`

`x_("3,4")=color(red)(+-1/2)`


A feladatokat fehér színnel oldottam meg. Amennyiben megoldásnak jelölöd a válasz elérhetővé teszem rendesen is. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 3 éve
1