Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiában valaki tudna segíteni?

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
914
Számítsa ki annak a pufferoldatnak a pH-ját, amelyet 32,56 gramm ecetsav (CH3COOH), és 20,98 gramm kristályos nátrium-acetát (CH3COONa·3H2O) vízben való oldásából állítottak elő! Ks=1,753·10-5; Kv=1,00·10-14; Mr(CH3COOH)=60,06; Mr(CH3COONa·3H2O)=136,10; (Az eredményt két tizedes jegyre adja meg!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Ez kicsit egyszerűbb a másik pufferoldatosodnál. Ezt is a "Vizes puffer-oldatok" részben nézd meg itt:
http://cheminst.emk.nyme.hu/gyakorlat/09a-08b-pHszamolas.pdf

Az ecetsav bizonyára jégecetet jelent itt, tehát nem vizes oldatot. A tömege tisztán a CH₃COOH tömeg.
A nátrium-acetátból vond ki a kristályvizet, hogy a só mennyiségét kapjad tisztán.
Az, hogy mennyi vízzel oldották fel, az mindegy, ki fog esni.
Módosítva: 8 éve
0