Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok segítséget kérek köszönöm szépen.

Főoldal » Középiskola » Matematika
299
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Koszonom szepen
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Általában mindig teljes négyzetté kell alakítani a kifejezést. A teljes négyzet alakból úgy tudod kiszámolni a szélsőértéket, hogy a négyzetreemelés argumentuma a lehető legkisebb vagy legnagyobb legyen, `pm(x+a)^2+b` forma esetén ez a '-a' helyen van (mert a zárójelben levő kifejezés értéke nulla, a teljes kifejezés értéke pedig 'b'.

a, `-x^2=-(x-0)^2+0` `rightarrow` x=0 helyen lesz a kifejezés maximális, értéke 0.

b, `7-6x-x^2` = `-x^2-6x-7` = `-(x+3)^2+9-7` = `-(x+3)^2+2`

Az x=-3 helyen lesz a kifejezés értéke maximális, a keresett érték pedig 2.

c,

`(2x-1)(3-2x)` = `-4x^2+8x-3` = `-4[(x-1)^2-1]-3` = `-4(x-1)^2+4-3` = `-4(x-1)^2+1`

Az x=1 helyen lesz a kifejezésnek maximuma, értéke 1.
1