Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szögfüggvények

Főoldal » Középiskola » Matematika
309
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`e=16` `cm`
`f=12.6` `cm`

Oldal:
`a^2=(e/2)^2+(f/2)^2`

`a=sqrt((16/2)^2+((12.6)/2)^2)=10.18` `cm`

Terület:
`T=(e*f)/2`

`T=(16*12.6)/2=100.8` `cm^2`

Szögek:
Bontsuk fel képzeletben a rombuszt négy derékszögű háromszögre, ha kiszámoljuk a másik két szögét, azokat kettővel megszorozva megkapjuk a rombusz szögeit.

Egyik szög `(alpha)` :
`tgalpha=(f/2)/(e/2)`

`tgalpha=((12.6)/2)/(16/2)`

`alpha=tg^(-1)(((12.6)/2)/(16/2))≈38.2°`

Másik szög:

`beta=180°-38.2°-90°=51.8°`

És akkor a rombusz szögei:

`51.8*2=103.6°`

és

`38.2*2=76.4°`
0