Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség

Főoldal » Középiskola » Fizika
470
Nem értem a számolás menetét. Az eredmények Már megvannak csak a számolásban szeretnék segítséget kérni. Rab=105 Rac=80 Rbc=65
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az alap dolgokat ugye tudod? Soros kapcsolás eredője, párhuzamos kapcsolás eredője.
Az ilyen bonyolultaknál az a trükk, hogy fejben át kell rendezni a kapcsolás kis részeit, hogy jobban látszódjon, mi van sorban és mi párhuzamosan kötve.

`R_(AB)`:
Alulról érdemes összeszedni az eredőket:
- `R_6` és `R_7` sorba vannak kötve (mert C nem számít ilyenkor), eredőjük `R_(67)=80\ Ω`
- Ez párhuzamosan van kötve `R_5`-tel, 40 és 80 párhuzamos eredője `R_(567)=(80)/3 Ω`
- Ez sorba van kötve `R_3`-mal, eredőjük `R_(3567)=40+(80)/3 Ω=(200)/3 Ω`
- Ez az egész párhuzamosan van `R_2`-vel, a `40` és `(200)/3` eredője `R_(23567)=(200)/8=25\ Ω` (mert `40=(200)/5`)
- `R_1, R_(23567)` és `R_4` sorba vannak kötve, eredőjük `40+25+40=105\ Ω`

Hasonlóan kell csinálni a másik kettőt is.
0