Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
713
Egy szimmetrikus trapéz alapjai 16 cm illetve 10 cm, szárai pedig 5
cm hosszúak. A trapézt megforgatjuk szimmetriatengelye körül.
Mekkora az így keletkezett forgástest térfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Magasságot kiszámolom Pitagorasz-tétellel:

`m=sqrt(5^2-((16-10)/2)^2)=4` `cm`

Ha megforgatjuk, akkor ez egy csonkakúp lesz:

-az alapkör sugara az alap hosszának fele, azaz 8 cm

-a fedőkör sugara pedig a kisalap fele, azaz 5 cm

A térfogat:

`V=((R^2+Rr+r^2)mpi)/3`

`V=((8^2+8*5+5^2)*4*pi)/3=172pi≈540.35` `cm^3`
1