Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget kérek

Főoldal » Középiskola » Kémia
365
Sziasztok! Tudnátok nekem segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1,

40+0,6 = 40,6 g oldatban van 0,6 g cukor

100 g oldatban van `100/40.6*0.6` = 1,478 g cukor

Az oldat 1,478 tömeg%-os.

2,

5+55 = 60 g oldatban van 5 g só

100 g oldatban van `100/60*5` = `8.dot(3)` g só

Az oldat `8.dot(3)` tömeg%-os.

3,

`0.9+13.4` = 14,3 g oldatban van 0,9 g jód

100 g oldatban van `100/14.3*0.9` = 6,294 g jód

Az oldat 6,294 tömeg%-os.

4,

2000 g oldatban van 83,5 g só

100 g oldatban van `100/2000*83.5` = 4,175 g só

Az ásványvíz 4,175 tömeg%-os.

5,

100 g oldatban van 40 g citromsav

Mennyi oldatban van 60 g citromsav?

x = `60/40*100` = 150 g

A citromlé 150 g.

6,

100 g oldatban van 0,9 g só

5000 g oldatban van `5000/100*0.9` = 45 g só

Az oldat elkészítéséhez szükség van 45 g sóra és 5000-45 = 4955 g vízre.

7,

I. oldat

100 g-jában van 10 g só

2000 g oldatban van `2000/100*10` = 200 g só

II. oldat

100 g-jában van 20 g só

3000 g oldatban van `3000/100*20` = 600 g só

Összeönjük, az oldat tömege lesz 2000+3000=5000 g ; a só tömege pedig 200+600 g.

5000 g oldatban van 800 g só

100 g oldatban `100/5000*800` = 16 g só

A keletkezett oldat 16 tömeg%-os.

8,

`M_(H_2SO_4)` = 98 `g/(mol)`

3,5 `dm^3` oldatban van 67 g kénsav

1 `dm^3` oldatban van `1/3.5*67` = 19,14 g kénsav, ami `19.14/98` = 0,195 mol

A keletkezett oldat 0,195 `(mol)/(dm^3)`-es.

9,

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

1500+150=1650 g oldatban van 150 g NaOH

100 g oldatban van `100/1650*150` = 9,09 g NaOH

Az oldat 9,09 tömeg%-os.

V = `m/rho` = `1650/1.08` = 1528 `cm^3`

1528 `cm^3` oldatban van 150 g NaOH

1000 `cm^3` oldatban van `1000/1528*150` = 98,2 g NaOH

Az oldat tömegkoncentrációja 98,2 `g/(dm^3)`.

Az utóbbit átszámoljuk mol-ra. `98.2/40` = 2,45 mol

Az oldat 2,45 `(mol)/(dm^3)`-es (ez az anyagmennyiség-koncentráció).
0