Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mely egész számokra igaz, hogy...

Főoldal » Középiskola » Matematika
403
a, (x-3)²>4
b, (x-2)²≤x-2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, egyenlőtlenség
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a.)
`(x-3)^2gt4`

`x^2-6x+5gt0`

`x_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(6+-sqrt((-6)^2-4*1*5))/(2*1)={(x_1=1) , (x_2 =5):}`

Lehetésges esetek:

`xlt1`

`1ltxlt5`

`xgt5`

Minden intervallumra válaszunk egy értéket amivel megtudjuk vizsgálni melyik eset lehetséges megoldás. Célszerű a közvetlenül előtte vagy utána lévő számot választani.

`x_1=0`

`x_2=2`

`x_3=6`

Majd végignézzük esetenként melyik x lehetséges megoldás az egyenlőtlenségre.

`(0-3)^2>4`

`9>4` Tehát megoldás!



`(2-3)^2>4`

`1>4` Tehát nem megoldás!



`(6-3)^2>4`

`9>4` Tehát megoldás!

A feladat megoldásai: `color(red)(x<1 \ "vagy" \ x>5)`



b.)
`(x-2)^2lex-2`

`x^2-5x+6le0`

`x_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(5+-sqrt((-5)^2-4*1*6))/(2*1)={(x_1=2) , (x_2 =3):}`

Lehetésges esetek:

`x<2`

`2<x<3`

`x>3`

Minden intervallumra válaszunk egy értéket amivel megtudjuk vizsgálni melyik eset lehetséges megoldás. Célszerű a közvetlenül előtte vagy utána lévő számot választani.

`x_1=1`

`x_2=2,5`

`x_3=4`

Majd végignézzük esetenként melyik x lehetséges megoldás az egyenlőtlenségre.

`(1-2)^2le1-2`

`1le-1` Tehát nem megoldás!



`(2,5-2)^2le2,5-2`

`4ge2` Tehát megoldás!



`(4-2)^2le4-2`

`4le2` Tehát nem megoldás!


A feladat megoldása: `color(red)(2lexle3)`

A feladatot fehér színnel oldottam meg. Amennyiben megoldásnak jelölöd a válasz elérhetővé teszem rendesen is. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 3 éve
2