Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi sos!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
532
Etike és Petike készpénzének aránya eredetileg
3 : 5 volt. Miután Petike megadta az 500 Ft-os tartozását Etikének, a pénzük aránya 5 : 3 lett.
a) Mennyi pénzük van együtt?
b) Mennyi pénze lesz Etikének?
c) Mennyi pénze marad Petikének?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Először:
Etike: 3x
Petike: 5x

Utána:
Etike: 3x+500
Petike: 5x-500

Egyenlet:
`5(5x-500)=3(3x+500)`

`25x-2500=9x+1500`

`16x=4000`

`x=250`

`a)`

`3*250+5*250=2000`

`b)`
`3*250+500=1250`

`c)`
`5*250-500=750`


Ell.:
`1250+750=2000`
0