Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi sos!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
587
Az ABC háromszög A csúcsából kiinduló e belső szögfelezője és a B csúcsából kiinduló f belső felezője a P pontban 74°-os szögben metszik egymást. Az AC oldalt az f félegyenes Q-ban metszi és AQ=AP. (Az ábra csak tájékoztató jellegű, nem arányos méretű!)
Mekkorák az ABC háromszög szögei?
alfa=
béta=
gamma=
(csatolva a kép)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ahhoz hogy a 74°-ot kiegészítsd 180°-ra 106°-ot kell hozzá adni. Ha ez megteszed a másik egyenesen fog kijönni az hogy ahhoz hogy a 106°-ot kiegészítsd 180°-ra 74° kell ezáltal a 74° mellet lévő szög is 74°. Mivel `AQ=AP` ezáltal az egyenlőszárú háromszögben az alapon fekvő szögek egyenlők tehát `alpha=2*(180°-2*74°)=color(red)(64°)`

Mivel f is felezi a szöget és ismerjük alpha-t és AhatQB-t kitudjuk számolni `beta=2*(180°-74°-64°)=color(red)(84°)`

Tehát `gamma=180°-64°-84°=color(red)(32°)`

A feladatokat fehér színnel oldottam meg. Amennyiben megoldásnak jelölöd a válasz elérhetővé teszem rendesen is. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 3 éve
0