Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 11. - háromszög

Főoldal » Középiskola » Matematika
391
Egy háromszög két oldala 50 cm és 40 cm, a háromszög köré írható kör sugara 25 cm. Mekkora a harmadik oldal?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, sos, háromszög
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`R=a/(2sinalpha)=b/(2sinbeta)=c/(2singamma)`

Ismerjük a sugarat valamint két oldalt. Ebből megtudjuk határozni az ismert oldalakkal szembenlévő szögeket. Majd azok ismeretében a harmadik szög nagyságát. Melyből az alábbi képlet segítségével meghatározzuk a haramadik oldalt.

`sinalpha=a/(2R)=50/(2*25)=>color(red)(alpha=90)` tehát ez egy derékszögű háromszög melynek az átfogója 50 cm így egyszerű pitagorasszal kiszámoljuk a másik befogót.

`b=sqrt(50^2-40^2)=color(red)(30 \ cm)`

Amennyiben megoldásnak jelölöd a választ is elérhetővé teszem.
Módosítva: 3 éve
0