Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
362
Szia! Segítséget kérnék a következő feladathoz! Köszönöm!
X=[gyok]3x-2+4 ( a + 4 már nincs gyök alatt)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`x=root()(3x-2)+4`

Felt: `x ge 2/3`

kivonunk négyet

`x-4=root()(3x-2)`

négyzetreemelés

`(x-4)^2=3x-2`

`x^2-8x+16=3x-2`

nullára rendezzük

`x^2-11x+18=0`

Megoldóképlet vagy szorzattá alakítás.

`(x-2)(x-9)=0`

szorzat akkor nulla, ha valamelyik tényezője nulla.

`x_1=2`

`x_2=9`

Ellenőrzés, mert a négyzetreemelés miatt lehet gyökszaporula.

`2=root()(3*2-2)+4`

`2=root()(4)+4`

`2=6` ez sajnos nem jött ki, nem megoldás.

`9=root()(3*9-2)+4`

`9=root()(25)+4`

9=9

Ez jó, a megoldás: x=9.
0