Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szakasz osztópontjának koordinátái

Főoldal » Középiskola » Matematika
671
Az AB szakaszt mindkét irányban meghosszabbítjuk önmagával. Számítsuk ki a végpontok koordinátáit ,
,ha A és B adott pontok.
a) A(0; 1) B(3; 2)
b) A( 4; 1) B(-1; 6)
c) A (8;-7) B (-4; 5)
Kérem le is vezetné nekem valaki a számolást?
Előre is köszi a választ
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a végpontok E és F; koordinátáik: `E(x_E;y_E)` és `(x_F;y_F)`

`x_E=x_A-(x_B-x_A)` = `2*x_A-x_B`

`y_E=y_A-(y_B-y_A)` = `2*y_A-y_B`

`x_F=x_B-(x_A-x_B)` = `2*x_B-x_A`

`y_F=y_B-(y_A-y_B)` = `2*y_B-y_A`

a,

`x_E=2*0-3=-3`

`y_E=2*1-2=0`

E(-3;0)

`x_F=2*3-0=6`

`y_F=2*2-1=3`

F(6;3)

b,

`x_E=2*4-(-1)=9`

`y_E=2*1-6=-4`

E(9;-4)

`x_F=2*(-1)-4=-6`

`y_F=2*6-1=11`

F(-6;11)

c,

`x_E=2*8-(-4)=20`

`y_E=2*(-7)-5=-19`

E(20;-19)

`x_F=2*(-4)-8=-16`

`y_F=2*5-(-7)=17`

F(-16;17)
0