Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítsen légyszi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
353
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Háromszöges:

a, 1:2

b, először kiszámolod magasságot, ami `root()(13^2-5^2)` = 12 cm

Ha nem tudod, hogy jön ki, akkor (mivel ez egy egyenlő szárú háromszög), behúzod a magasságot, ami felezi az alapot, így lesz egy derékszögű háromszöged, amiben ismert az egyik befogó és az átfogó; a másik befogót számolod ki Pitagorasz-tétellel, ami a magasság.

`T_1=(10*12)/2` = 60 `cm^2`

`T_2=2^2*60` = 240 `cm^2`

A területek aránya a hasonlóság arányának négyzete.

T = 300 `cm^2`

7,

a, Az előzőnek a négyszerese a (kis) háromszögek száma. (elsőben egy van, a másodikban 4, a harmadikban 16)

b, `a_5=a_1*q^4`

`a_1=1`

`q=4`

`a_5=a_1*q^4` = `1*4^4` = 256

c,

`a_n` = `a_1*q^(n-1)`

`64=1*2^(n-1)`

`n-1=(lg64)/(lg4)=3`

Ha még nem volt logaritmus, akkor azt a kérdést kell feltenni, hogy négynek hányadik hatványa a 64? harmadik.

n = 4 Negyedik tagban lesz 64 kis háromszög.

8,

Igaz

Igaz

Hamis

Igaz
0