Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyensúlyi koncentrációk számolása

Főoldal » Középiskola » Kémia
373
1. Mennyi a komplex egyensúlyi koncentrációja ha az ezüstionok egyensúlyi koncentrációja 1*10^-10 M, a tioszulfáté pedig 0,01 M ( Az Ag+- S203 2- komplex második kumulált stabilitási állandója: ß2= 1*10^13)
2. Egy oldatban a z Ag+ ionok összkoncentrációja 0,1 M. Mennyi az egyensúlyi ezüst ion koncentrációja, ha ebben az oldatban az ammónia egyensúly koncentrációja [NH3]=0.25 M? Az [Ag(NH3)2]+ bruttó stabilitási állandója ß4= 2*10^7.
Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1,

2 `Ag^+` + `S_2O_3^(2-)` = `Ag_2S_2O_3`

`beta_2` = `([Ag_2S_2O_3])/([Ag^+]^2*[S_2O_3^(2-)])`

`[Ag_2S_2O_3]=beta_2*[Ag^+]^2*[S_2O_3^(2-)]` = `10^(13)*(10^(-10))^2*0.01` = `10^(-9)` `(mol)/(dm^3)`.

2,

`Ag^+` + 2 `NH_3` = `[Ag(NH_3)_2]^+`

`beta_4=([[Ag(NH_3)_2]^+])/([Ag^+]*[NH_3]^2)`

`[[Ag(NH_3)_2]^+]=c_(Ag^+)-[Ag^+]`

`[Ag^+]=c_(Ag^+)/(1+beta_4*[NH_3]^2)` = `0.1/(1+2*10^7*0.25^2)` = `8*10^(-8)` `(mol)/(dm^3)`.
0