Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
2017
Oldjuk meg a valós számok halmazán a következő egyenletet:
x²-5x=0
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egyenlet:
`x^2-5x=0`
Alakítsuk szorzattá a kifejezést!
`x(x-5)=0`
Egy szorzat akkor nulla ha valamelyik tagja nulla.
Válasszuk szét a két esetet:
(1) `x = 0`
(2) `x-5=0` tehát `x=5`

A megoldásaink:
`x_1=0`
`x_2=5`
1