Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletrendszer valós számpárok halmazán

Főoldal » Középiskola » Matematika
408
Sziasztok! Segítségre lenne szükségem a következő feladathoz. Elkezdtem,de elakadtam vele.Köszönöm! Kétismeretlenes :)
x*y=600 / (x-10)*(y+5)=600
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`xy=600`

`(x-10)(y+5)=600`

Kifejezem az egyik ismeretlen, az első egyenletből:

`y=(600)/x` és akkor `x≠0`

Beírom a másikba:

`(x-10)((600)/x+5)=600`

`600+5x-(6000)/x-50=600` `//*x`

`600x+5x^2-6000-50x=600x`

`5x^2-50x-6000=0`

Megodlóképlet:

`x_1=-30`

`x_2=40`

És akkor az `y`:

`y_1=(600)/(-30)=-20`

`y_2=15`

Ezt még le kell ellenőrízni, én most nem fogom, mert sok idő begépelni.

`M={(-30, -20), (40, 15)}`
0