Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Műveletek koordinátáikkal adott vektorokkal

Főoldal » Középiskola » Matematika
749
Adottak az a (1; 2) b (0; 5) c (-2 ;3) d (7;-9) vektorok. Határozzuk meg a következő vektorok koordinátáit.
a) b+c+d
b) d-b
c) 3*a + 2 *b
d) a+b-c
e) 2* (-2*a + 6*d)
f ) 1/3 * a
Az utolsó egyharmad akar lenni és a csillag jel szorzás.
Előre is köszönöm a választ.:)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Két vektor összeadása, kivonása, szorzása konstanssal viszonylag egyszerű folyamat; az adott koordinátákat kell összeadni, kivonni, szorozni a számmal.

`vec(a)=(1;2)` ; `vec(b)=(0;5)` ; `vec(c)=(-2;3)` ; `vec(d)=(7;-9)`

a,

`vec(b)+vec(c)+vec(d)` = `((0+(-2)+7);(5+3+(-9)))` = `(5;-1)`

b,

`vec(d)-vec(b)` = `((7-0);(-9-5))` = `(7;-14)`

c,

`3*vec(a)+2*vec(b)` = `((3*1+2*0);(3*2+2*5))` = `(5;11)`

d,

`vec(a)+vec(b)-vec(c)` = `((1+0-(-2));(2+5-3))` = `(-1;4)`

e,

`2*(-2*vec(a)+6*vec(d))` = `-4*vec(a)+12*vec(d)` = `((-4*1+12*7);(-4*2+12*(-9)))` = `(80;-116)`

f,

`1/3*vec(a)` = `((1/3*1);(1/3*2))` = `(1/3;2/3)`
0