Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Termokémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
360
Sziasztok! Bárány Zsolt Béla példatárból van ez a feladat,hogy:
SO2(g)+I2(sz)+2H2O(f)-<2H2SO4(f)+2HI(g)
és megoldásnak -252 kJ-t ír. De nekem -1359,6 jön ki több számolás után is. Valaki segítene megmondani mit ronthattam el?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`SO_2` + `I_2` + 2 `H_2O` `rightarrow` `H_2SO_4` + 2 `HI`

Nézzük miben mi van:

A 2 HI-ben két H-I kötés (`2*295`)

A `H_2SO_4`-ben két OH, két S-O és két S=O (`2*459+2*364+2*522`)

A `SO_2`-ben két S=O (`2*522`)

A jódban egy I-I (148)

A két vízben négy OH (`4*459`)

`DeltaH=sumE_("kiindulási")-sumE_("keletkező")` = `(2*522+148+4*459)-(2*295+2*459+2*364+2*522)-` = -252 kJ

Lehet, hogy valami kimaradt (a kénsavban minden annyi-e, amennyinek kell lennie, ami két mol, az kétszer legyen, S=O és S-O kötések..).
0