Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS Segítség SOS

Főoldal » Általános iskola » Matematika
449
1. Hány éves most az, aki 10 év múlva 4-szer annyi idős lesz, mint 20 évvel ezelőtt volt?86.

2.Melyik az a kétjegyű szám, amelyben a számjegyek összege 10, és amelyből ki- vonva a számjegyek felcserélésével kapott számot 36-ot kapunk?

3.Gondoltam egy számot. Hozzáadtam 3-at, majd az összeg négyszeresét vettem. Így a szám ötszörösénél 2-vel nagyobb számot kaptam. Melyik számra gondoltam?


Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sos
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
1. Most = 0

+10 = 4x
- 20 = x

Ahogy a x-et beszorozzuk 4-gyel, úgy a 10-et is be kell. Így 10 év múlva 40 éves lesz, ebből kivonunk 10 et azt kapjuk, hogy most 30 éves.
Ellenőrzésként ha a 30-ból kivonunk 20-at ki jőn hogy 10 éves volt 20 éve.


3. (x+3)×4 = 5×x+2
4x+12 = 5x+2 /Kivonjuk a 4x-et
12 = x+2 /Kivonjuk a 2-őt
10 = x

Válasz: 10 a gondolt szám

Remélem érthető volt
0

Szerintem a 2. feladatra nincs megoldás, mivel 36 fordítottja 63 az meg nem egyenlő 10-el.
Viszont lehet 37 vagy 46 lett volna a megadott szám, azok fordítottjai 73 és 64 amik egyenlőek 10-el.
0