Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Két pont távolsága ,két vektor hajlásszöge

Főoldal » Középiskola » Matematika
396
Milyen távol van az A pont az origótól ,ha a) A(2; 2) b) A(5 ;12) c) A(4; -3) d) A(-10; -8)
Egy háromszög csúcsai A(4;3) B(-5;-1) C(1;-3) határozzuk meg a háromszög kerületét az egyes esetekben.
Azt hogy hogy lehet kiszámolni ezeket, tehát a számítást is levezetnétek kérlek.
Előre is köszönöm a választ.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Két pont távolsága:

`d_(AB)=root()((x_B-x_A)^2+(y_B-y_A)^2)`

Itt az egyik pont a (0;0), így egyszerű dolgunk van; a koordinátákat négyzetreemeljük, összeadjuk és az összegből négyzetgyököt vonunk.

a,

`d_(0A)`=`root()(x_A^2+y_A^2)` = `root()(2^2+2^2)` = `root()(8)` = `2*root()(2)`

b,

`d_(0A)`=`root()(x_A^2+y_A^2)` = `root()(5^2+12^2)` = `root()(169)` = 13

c,

`d_(0A)`=`root()(x_A^2+y_A^2)` = `root()(4^2+(-3)^2)` = `root()(25)` = 5

d,

`d_(0A)`=`root()(x_A^2+y_A^2)` = `root()((-10)^2+8^2)` = `root()(164)` = `2*root()(41)`


2,

A kerülethez kiszámoljuk az oldalak hosszát, majd ezeket összeadjuk. Mint az előző feladatnál, két pont távolsága:

`d_(AB)` = `root()((x_B-x_A)^2+(y_B-y_A)^2)` = `root()((-5-4)^2+(-1-3)^2)` = `root()(81+16)` = `root()(97)`

`d_(AC)` = `root()(x_C-x_A)^2+(y_C-y_A)^2)` = `root()((1-4)^2+(-3-3)^2)` = `root()(25+36)` = `root()(61)`

`d_(BC)` = `root()(x_C-x_B)^2+(y_C-y_B)^2)` = `root()((1-(-5))^2+(-3-(-1))^2)` = `root()(36+4)` = `root()(40)`

K = `d_(AB)+d_(BC)+d_(AC)` = `root()(97)+root()(61)+root()(40)` `approx` összeadod.
0